Duurzaam

Een “hot” item is duurzaamheid en groene energie. Het grootste voordeel hiervan is, dat het u erg veel geld kan besparen. Daarnaast is het comfort soms nog beter. Een “normale” airco, kan bijna altijd ook warme lucht blazen. U kunt hier dan ook een ruimte mee verwarmen. Dit is goedkoper, dan dat u dezelfde ruimte verwarmt met een cv ketel. In de zomer heeft u hier ook plezier van. Hij kan tenslotte ook koelen. Denk bijvoorbeeld aan een zolder, die u als slaap- of werkruimte gaat gebruiken. Een radiator laten bijplaatsen en aansluiten op het bestaande cv systeem, is een vaak gebruikte oplossing. Het plaatsen van een airco is in dit geval op langere termijn goedkoper.

 

U kunt ook een gehele woning verwarmen door middel van een warmtepomp. Dit werkt hetzelfde als een airco. Alleen maakt deze geen warme lucht, maar warm water. Dit is ook wat een cv ketel doet. Voor het beste rendement, dient de temperatuur van dit water zo laag mogelijk zijn. Omdat u niet wilt inleveren op comfort, zijn wel enige aanpassingen in uw huis noodzakelijk. Denk hierbij aan het aanleggen van vloer- en wandverwarming. U kunt ook kiezen voor lage temperatuur radiatoren. Het gaat erom dat u met een lage water temperatuur uw woning gaat verwarmen. Zelfs wanneer u er voor kiest om met een cv ketel uw huis te verwarmen, levert lage temperatuur verwarming een besparing op.

Het heeft daarom de voorkeur, om hier tijdens een verbouwing alvast rekening mee te houden.

 

Om inzicht te geven wat de kosten zijn van de verschillende manieren van verwarmen, staan hieronder een aantal berekeningen:

 

1 kilo watt uur (kWh) = 3.6 mega joule (MJ)

1 m2 aardgas (Slochteren) = 35.17MJ = 9.7kWh

1kWh uit elektra kost gemiddeld  €0,22

Een airco die warme lucht blaast heeft een rendement van 320%

1kWh, uit een airco, kost : 0,22/3.2 = €0,069

 

Een warmtepomp voor het hele huis, die gebruik maakt van een bron, haalt zelfs een rendement van 450%

 

1kWh, uit een warmtepomp, kost : 0,22/4.5 = €0,049

1m2 gas kost gemiddeld  €0,65

 

Rendement van een HR cv ketel is hoogstens 90% op jaarbasis

1kWh uit gas, met een HR cv ketel, kost : 0,65/9.7/0.9  = €0,074

 

Gemiddeld energieverbruik t.b.v. verwarming en warm tapwater in Nederland per huishouden, is 46GJ per jaar. Hiervan wordt 75% gebruikt voor de verwarming, en 25% voor warm tapwater (douche). Er wordt dus gemiddeld 34500MJ per huishouden per jaar voor de verwarming gebruikt. Dit komt neer op 9583kWh.

Op een rijtje:

 

Warmtepomp   9583 x 0,049 = €469,57 kosten per jaar

Airco                  9583 x 0,069 = €661,23 kosten per jaar

HR cv ketel       9583 x 0,074 = €709,14 kosten per jaar

 

U ziet dat elektrisch verwarmen goedkoper is dan verwarmen met een cv ketel. In de toekomst zal dit verschil alleen maar groter worden, aangezien de kosten van gas alleen maar zullen stijgen!